Smart Therapy

Orice probleme ai avea, oricât de mari ar fi, tot au o rezolvare!

Ideea de a fi o mamă perfectă este foarte frecvent întâlnită, însă important este de aflat de unde vine această dorință. De cele mai multe ori, mamele știu cum vor să se comporte în calitate de părinte, chiar dinainte de a deveni mame iar acest lucru se întâmplă ca urmare a faptului că își retrăiesc propria copilărie, identifică situațiile în care propriile lor mame au greșit în creștere lor și își propun să nu comită aceleași greșeli. Din păcate însă, acest raționament poate conduce la însușirea unor sentimente de autoînvinovățire, care nu fac nimic altceva decât să-i afecteze stima de sine a mamei.

De asemenea, dorința de a nu comite aceleași greșeli pe care mama le-a comis în copilările, este o așteptare nerealistă. Da, este foarte probabil ca mama “perfectă” să nu facă greșelile pe care mama sa le-a făcut cu ea, dar, în mod cert, va face altele și, ca atare, tot va greși.

Trebuie specificat și faptul că mamele perfecte, de obicei, își doresc și copii perfecți, iar acest lucru poate avea mai multe urmări, însă este greu de crezut că un copil va deveni perfect doar pentru că așa vrea mama; de cele mai multe ori, mama de fapt pune o presiune foarte mare pe copil iar copilul fie o duce, se conformează și ajunge să trăiască (nefericit) așa cum vrea mama, fie se revoltă și nu face nimic din ce-și dorește mama, ba din contră. În foarte puține cazuri copilul devine și “perfect” și fericit.

Mai sunt și acele cazuri în care mama își trăiește propria copilărie netrăită prin cea a copilului său. Din nou discutăm, în mod evident, despre un comportament nu tocmai corect. În general, copiii au alte dorințe și așteptări, care nu corespund cu cele ale mamei. Desigur, există și situații în care copiii își vor însuși dorințele și așteptările mamei, însă acelui copil i se limitează dreptul de a alege cum vrea să-și trăiască viața.

Prin urmare, mama perfectă nu există, însă există mama perfecționistă, când ar trebui să existe de fapt mama fericită, iar dorința mamei de a fi perfectă nu va duce la fericire, nici pentru mamă și nici pentru copil.

Psih. Andra Adjudeanu

Postari asemanatoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *